A més dels carrers i places recollits a Menorca i Mallorca, també el Principat recorda un dels artífexs del Diccionari Català-Valencià-Balear. No ens consta, però, que hi haja cap carrer dedicat a Moll a la resta de territoris catalanoparlants.
A Ciutadella localitzem l’avinguda de Francesc de B. Moll
Rebeca de Juan Griñó, des de Binissalem, poble amb la casa museu de l’escriptor Llorenç Villalonga, ens va enviar aquest carrer de Francesc de Borja Moll, ben sencer amb nom i preposicions.
També Rebeca ens ha tramés aquesta lloseta d’aquest carrer situat en la perifèria urbana: carrer Francesc de Borja Moll, des d’un altre poble mallorquí, Lloseta.
Un exemple que hem trobat sovint, arreu del domini lingüístic, és el de les urbanitzacions encetades i abandonades (anys que tenien la grua per senyor). Molts són els carrers dedicats a lingüistes que no tenen el veïnatge de cap casa; alguns encara sense placa. Mariona Ràfols ja ens ha regalat unes quantes mostres de lingüistes de Mallorca. Aquesta, carrer de Francesc de B. Moll, ens la va enviar des d’Artà.
D’Esporles, poble situat a la falda de la serra de Tramuntana, Mariona ens envià dues fotografies del carrer Francesc de Borja Moll, vial veí, com intuïm en la foto de la dreta, del torrent d’Esporles.
I també, com no, Palma dedicà un carrer al lingüista, ben cèntric i veí d’Esclarmunda de Foix. Djombo N’Dong, un senegalés que s’estima Ciutat, ens la va remetre: carrer Francesc de Borja Moll.
A Sineu també trobem el carrer de Francesc de Borja Moll.
De Vic, Tomàs Camacho ens va fotografiar la placa i el carrer dedicat al lexicògraf balear, carrer de Francesc de Borja Moll, situat en una urbanització perifèrica, característica repetida en moltes de les ubicacions dels carrers dedicats a lingüistes.
Joan Ferreres, estudiós del Maestrat, natural de Sant Jordi i veí de Mataró, ens envià aquesta placa des de la ciutat del Maresme: carrer Francesc de Borja Moll.
A Barcelona, ben prop del Fòrum i en una zona de recent urbanització, vam trobar el carrer de Francesc de Borja Moll, a la vora del llarguíssim carrer de Llull, potser per allò de l’enyor de ses Illes.
Al Vendrell vam trobar l’absència. La urbanització existia, els carrers s’havien traçat, les diverses fonts consultades a la xarxa ens parlaven de la presència d’un carrer de Francesc de B. Moll a la vora d’uns altres dedicats a Calders, Turmeda, Llull, Pedrolo i del també lingüista Milà i Fontanals. Heus ací, però, que aquell camp semàntic d’il·lustres escriptors havia esdevingut un erm polígon sense plaques.
Imatgies ja va dedicar un seguit d’entrades a la monumental obra de Moll i Alcover, el DCVB, en el seu 50é aniversari. Una específica sobre el diccionari
N’afegim dues mostres, una de lexicogràfica i l’altra gramatical, del gran lingüista que celebra avui, 10 d’octubre, el seu naixement.
Molt bona tasca!