Joan Salvat-Papasseit (7-08-24) CENT ANYS!

Els primers records del meu Papasseit són de l’any 76. Hi havia una enyorada companya, Guillermina Forcadell, i un poeta que ens feia de mestre, Tomás Hernández. Aquell curs 76-77, al CUC, Tomàs va dedicar un seminari a estudiar, a qui ho volgués, un poeta avantguardista: Joan Salvat-Papasseit. Ovidi ja tenia un disc al carrer, Salvat Papasseit per Ovidi Montllor. I no feia massa (se’m creuen els records) que a la llibreria Fenoll podíem aconseguir, secretament, un facsímil de la seua obra completa. Cap a finals de curs J.M.Serrat va treure un LP amb poemes d’aquell optimista malalt d’amor, Res no és mesquí. Ben curiós que un professor de literatura espanyola nascut a Alcalá la Real (Jaén) ens introduira en el món d’un gran poeta de la literatura catalana. Gràcies Tomás!

Uns anys després Ballester, Encuadernación Artesana, va posa-li pell a la Poesia Completa d’aquell facsímil, llibre que llegia Lola Bou al curt Ulls clucs, que teniu ací a la vora en vídeo. El poema de la rosa als llavis va agafar color en la portada del llibre que introduïa el professor Joaquim Molas i va ser lectura, durant anys, dels alumnes de COU que, oh temps!, tenien com a optativa una Literatura Catalana Contemporània, amb Josafat, la Plaça del Diamant, Contes de Pere Calders, El diccionari per a ociosos de Fuster, El cor quiet de Carner, El poema de la rosa als llavis…i un Llibre de les Meravelles d’un poeta de Burjassot que, ves per on, va nàixer quatre setmanes després de faltar Salvat, el 4 de setembre.

I ben segur que hi ha alumnes, ara mestres de valencià, que recordeu les lectures, les anàlisis i les audicions d’aquell món salvatià… o les provatures cal·ligramàtiques que ens apropaven la poesia al joc. I, potser, alguns evoqueu les crítiques a aquell Res no és mesquí de Serrat que posava un to trist i amarg a un cant paradoxalment alegre d’un poeta malalt d’amor i mort. Hi havia alumnes d’audiovisuals que cercaven obres al voltant del mot ‘mocador’ o ‘melic’… I, sempre, alguns dictats de la natura ens recorden que tot és primavera: Primavera d’hivern – Primavera d’estiu

Veieu altres entrades d’Imatgies relacionades amb Papasseit.

Publicacions creat 893

One thought on “Joan Salvat-Papasseit (7-08-24) CENT ANYS!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats

Començar a escriure un terme de cerca al damunt i premeu enter per a la cerca. Premeu ESC per cancel·lar.

Tornar A Dalt