Potser fora aquella abstinència necessària a què ens va abocar la pandèmia. La cosa és que El camí i la mar i altres contes en paper no va poder voltar per tants pobles on al Maso li hauria agradat estar. Aquella sequera expositiva demanava enguany bona aigua, i la ploguda d’aquestes Set línies sota la pluja i altres contes en paper ha regat set pobles, set com la Setena de Culla o la de Benifassà. Vilanova, Castelló, Borriana, Benassal, Costur i Atzeneta han tingut com a mestre de cerimònies un sacrificat company de seminari sense capellans; això que ja fa anys en diuen ‘departament’. Només una gran amistat i la bonhomia de la seua persona explica que Josep Miquel Ribés ens haja acompanyat sis vegades, sis… No li ho digueu, però encara li’n queda alguna! A Benicarló l’Enric Forner em va lligar amb l’allioli… Ja hi ho veureu!
Vilanova
Vam debutar a la plaça de Vilanova, on l’any 2008 exposàvem El vici de la bici, amb la mala sort que eixe dia hi havia excursió de jubilats. Cal dir, això sí, que el públic assistent es va mostrar joiós amb les paraules del seu regidor de cultura, amb les il·lustracions dels llibres i amb la visualització del curt Ulls clucs. En acabant vam sortejar una làmina de Cèsar Canós que, si en una primera tanda va caure en casa, finalment se l’emportà un jove vilanoví.
Babel
A Castelló, si fa no fa, jugàvem a casa: un grapat d’amics i amigues van omplir la sala. Josep Miquel va fer un repàs a les relacions personals que ens uneixen i als blocs temàtics dels contes dels tres llibres. Després, vaig destacar-ne la importància de les portades i de les il·lustracions interiors: fotografies a Del bes i l’absència i dibuixos als altres llibres. Hi eren presents, a més d’Amat Bellés, els autors de les portades: Paco Membrado i Cèsar Canós. En acabant, l’amic Ribés va llegir el conte ‘Brevíssim’ i vam visionar-ne el curt Ulls clucs.
Borriana
Hi vam ser en un acte dins la Fira del Llibre quan ja havien tancat la paradeta. Això sí, vam retrobar fidels amics i grans amigues, després d’advertir en les sessions anteriors les dificultats d’audició del curt, el meu nebot Hugo ens va regalar una subtitulació ben aclaridora… I el sopar, en una casa modernista, ens va restaurar a tots.
Benicarló
Amb aquest cartell tan definitori ens va rebre l’agrupació gastronòmica El Setrill. I si el setrilll demana oli, l’Enric, que no sols és Forner, ens va demanar de fer allioli mentre el llegia “Lligat”, un dels contes inicials. Em vaig deixar la vergonya a la Plana; allà dalt era més fàcil. El cognom del presentador li va permetre afegir unes llesquetes de pa per fer-ne el tast.., i sembla que ens en vam sortir.
Benassal
A la Mola, Benassal va celebrar una 1a. Mostra la teua llengua amb un seguit de presentacions sociolingüístiques, narratives, teatrals, lúdiques, assagístiques, poètiques… on ens vam veure, entre d’altres, Toni Royo, Rafa Mesado, Fàtima Agut, Andreu Beltran, Germà Garcia, Noélia Díaz i Martí Domínguez, tots acomboiats per Lídia Tena. I com que els audiovisuals demanen foscoreta, després de la presentació de Josep Miquel Ribés, vam passar a la casa del costat i, entre cartells de l’exposició a Vicent Andrés Estellés, vam projectar les il·lustracions dels contes en paper i el curt “Ulls clucs” on eixia Toni Luque, que havia prologat Astronauta aerostàtica, un excel·lent poemari de Sole, Soledat Julià, companya del meu Jesús Garcia, amic de la infantesa, de la joventut… i de lluny estant (Moncofa). I encara vam tindre temps d’escoltar l’Andreu davant els cartells d’una exposició dedicada a “Alard Prats, escriptor i periodista”, que encara podeu gaudir a la Fundació Carles Salvador. A la tele de Morella se’n va fer ressò: 1a.Mostra.
Costur
Al poble del nostre amic i sacrificat presentador hi ha un grup de dones, magnífiques lectores, que ens van oferir un deliciós berenar i bona conversa. Tot un plaer haver guaitat a Costur! A l’hivern hi tornarem al seu club de lectura.
Atzeneta del Maestrat
Enguany, Maestrat Viu ha tingut a bé triar Set línies sota la pluja i altres contes en paper com a llibre per al club de lectura en línia. Així és que el 2 d’agost hi serem per aprendre amb els lectors i lectores que tinguen a bé acudir-hi. Abans de saber-ho, però, ja havíem fixat aquest dia per fer la presentació del llibre al poble de les savines i d’un bon tros del curt “Ulls clucs”. El regidor de cultura, Andrés Villalba, va encetar l’acte. Després, Josep Miquel va canviar el guió habitual per fer un repàs a les dèries toponímiques que m’uneixen al poble dels albarduscos i a la saviesa de tants masovers. A més del llibre sobre els noms de lloc d’Atzeneta de l’any 2000, va parlar sobre la cartografia que l’any 97 vam realitzar amb Cèsar Canós i sobre un opuscle ben remarcable per ser el primer número de la sèrie de Toponímia dels Pobles Valencians (1994). Era un excel·lent lloc i moment per reivindicar la col·laboració, que ja porta dècades, amb l’amic Cèsar, tant pel que fa a portades i il·lustracions (exposades al local) com a la cartografia artesanal; a l’ajuntament pengen dos mapes del Cap de Terme de 1991.
La projecció del curt va tindre un interés afegit pel fet que hom reconeixia el paisatge entre Atzeneta i Xodos… I vam veure rallar uns hòmens allà al bassot més gran.
Només em cal tornar a dir, set vegades set, GRÀCIES, JOSEP MIQUEL!