Hi ha celebracions que haurien de ser universals; tots els pobles haurien de tindre el seu Sant Jordi, amb l’estima de la rosa i la saviesa del llibre. Tant se val si som al nord o al sud del riu de la Sénia. Sembla, això sí, que cada vegada són més els pobles valencians que celebren Sant Jordi -alguns ho han fet sempre- i hi inclouen la festa del Llibre. Nosaltres hem guaitat pel matí a Tortosa i Amposta, al marge esquerre i dret de l’Ebre, i n’hem recollit algunes imatges.
El carrer de la Rosa feia cas del seu bateig. Algunes activitats, com ara la signatura de llibres, l’hem fotografiada massa aviat, quan encara no hi eren tots els escriptors ni la gent havia comprat els llibres.
Val a dir que, a més de les paradetes de llibres i de roses hi havia algunes d’associacions reivindicatives o formacions polítiques que, amb les eleccions cada vegada més prop, regalaven salutacions cordials, insígnies i plantetes. El carrer de Sant Blai i el de l’Àngel acollien un riu de gent. També hem gaudit de músics, com els de la imatge. I de cantants com Arturo Gaya, que ens ha regalat Bonaire 12, cançó dedicada al carrer on va viure. Més avall en teniu la lletra.
Riu avall i a l’altre marge hem retrobat Amposta. La plaça de l’Ajuntament i el carrer Major s’omplia de veles amb paradetes de roses i d’altres amb les llibreries de la comarca. El dia, ben assolellat, s’ha mudat de diumenge per celebrar un Sant Jordi brillant.
A l’Oktoberfest de la llunyana Baviera no li ha costat massa incorporar-se dins l’agenda de qualsevol poble valencià, algun de ben menut. Hi ha una certa prevenció, però, amb els bons costums quan són veïns. Reivindiquem que els llibres i les roses tinguen la seua Diada de Sant Jordi en cada racó, ni que només siga per aconseguir una humanitat més culta i ben amorosa.