El Departament de Català de la Facultat de Filologia de València celebra el seu 40 aniversari i els “Lingüistes pel carrer” han volgut ser-hi presents per mostrar la tasca de Manuel Sanchis Guarner, Enric Valor, Carles Salvador, Francesc Ferrer Pastor i la seua presència, junt amb la d’altres gramàtics i lexicògrafs d’arreu del territori, als carrers del nostre àmbit lingüístic. Un sempre disposat i infatigable Emili Casanova, director del departament, ens va convidar a omplir l’espai del Saló de Graus “Enric Valor”, on aquesta setmana se celebren diversos actes, amb els cartells de l’exposició.
|
Divendres 15, en la TROBADA DE PERSONAL TÈCNIC LINGÜÍSTIC. Foto Maite Mollà |
L’Horta compta amb 58 carrers dedicats als nostres lingüistes. El fet, però, que es subdividisca en l’Horta Nord (19), l’Horta Sud (8), l’Horta Oest (17) i l’Horta de València (14), fa que no aparega com la comarca amb més gramàtics i lexicògrafs (el Vallès Oriental, 47). El Cap i Casal dels valencians, això sí, és la ciutat amb més lingüistes de tot el domini (13), per davant de Palma (12) i Barcelona (11+1). Cal precisar, no obstant, que València té dos autors repetits. Enric Valor hi apareix dues vegades (passatge Enric Valor i Vives, al Campus Tarongers de la UV, i carrer d’Enric Valor i Vives Escriptor, ben prop de l’Hospital 9 d’Octubre). També Bernat Fenollar apareix en dos indrets de la mateixa ciutat (carrer de Bernat Fenollar, al barri d’Algirós, i carrer de Mossén Fenollar, a Patraix). És, doncs, Ciutat de Mallorca la que s’endu la ‘palma’, amb 12 registres diferents, un més que València i Barcelona, que també repeteix amb Josep Balari.
|
Part de l’Horta amb els punts on trobem ‘lingüistes pel carrer’ |
|
Mosaic dels rètols de València (Hugo Bernat) |
Manuel Sanchis Guarner, pare del Departament de Català (Lingüística Valenciana quan n’érem alumnes), bateja una cèntrica plaça, al capdamunt de l’Avinguda d’Ausiàs March, vora la coneguda escultura “La pantera rosa”. A Benimaclet trobem el carrer dedicat a l’autor, entre d’altres obres, d’una Gramàtica valenciana, carrer del Poeta Carles Salvador. Aquesta retolació ens recorda que alguns dels autors no han estat fixats pel seu paper com a lingüistes sinó per altres vessants de la seua producció o pels seus quefers en altres àmbits (Rovira i Virgili com a polític, per exemple).
Altres valencians amb obra lexicogràfica o gramatical que tenen algun carrer dedicat apareixen amb les següents retolacions: carrer Lluís Lamarca, autor d’aquell Ensayo de un diccionario valenciano-castellano, calle del Padre Fullana, autor d’una Gramática de la llengua valenciana, carrer de Gregori Mayans, Diccionari castellà-valencià, carrer de Carles Ros, Diccionario castellano-valenciano i carrer del Filòleg Sanelo, també amb un Diccionario valenciano-castellano.
|
Una estudiant d’Erasmus atén les explicacions d’Àngela Buj |
Si bé, i aquesta és una altra característica de les retolacions a València, no trobem cap lingüista del Principat (recordem que a Barcelona hi ha Sanchis, Labèrnia i Fenollar, tots ells lingüistes valencians) sí que, a més del carrer de Ramon Llull, al Saler trobem un carrer dedicat a Mossén Alcover amb el títol de canonge, carrer del Canonge Alcover.
Per últim, volem mostrar el nostre agraïment a Antoni Garcia Osuna, col·laborador amb diverses fotografies de les retolacions dels carrers de València, i també reiterar les gràcies a l’amic Emili Casanova.
|
L’exposició romandrà fins el proper 23 de setembre davant el Saló de Graus Enric Valor |
Fins a quin dia estarà l´exposició a la facultat de Filologia? Gràcies.
Fins el 22 per la vesprada
Molt agraït, però observe ara que el peu de foto de l´última imatge de la present entrada indica literalment que "l'exposició romandrà fins el proper 23 de setembre davant el Saló de Graus Enric Valor".
Llavors, l´últim dia és el 22 o el 23?
Moltes gràcies de nou.
Dissabte no està obert i, per tant, la retirarem divendres per la vesprada. La portarem a més llocs, però. I tornarà a València.