Plaça de Ramon Amigó, magnífic espai ajardinat davant del mas Iglésias, a Reus. |
«La mostra d’abril per mi, la de maig per ton germà, i la de juny per ningú»
La floreta de la mostra l’ha complementada la troballa del toponimista Ramon Amigó, el nom del qual apareix a la plaça que es troba ubicada al barri del Mas Iglésias, enfront de la seu del Centre de la Imatge Mas Iglésias, de Reus.
En dirigir-nos a l’oficina d’Informació i Turisme, casualment, vam aparcar el cotxe davant mateix de la placa del carrer de Joan Coromines; tota una sort. Ens va sobtar la troballa i la seua centralitat relativa perquè, val a dir-ho, la majoria de carrers de lingüistes localitzats fins ara solen ocupar zones perifèriques de nova creació. Reus, però,… Reus és una altra cosa.
Al barri Fortuny trobem una gran plaça de Gabriel Ferrater, voltada de blocs de pisos d’aquells grups de VPO, iniciats al 1955. Davant, l’església de Sant Bernat Calbó. https://ca.wikipedia.org/wiki/Barri_Fortuny
No lluny de la plaça dedicada a l’autor de De causis linguae, dins el mateix barri, trobem el carrer de Milà i Fontanals,
pioner dels estudis de dialectologia catalana, que s’allarga fins un polígon industrial, ja als afores.
Sempre està bé això de donar a conèixer autors nostres.
I en mirar, novament, el vialer ens adonem que apareixen els noms de Josep Aladern i Antoni Bofarull. I vam trobar el carrer dedicat al lexicògraf Cosme Vidal (J.Aladern) en una nova urbanització a ponent de la ciutat.
I ben al centre de Reus vam trobar Bofarull, Pròsper de Bofarull, i en vam fer la fotografia. Més tard ens vam adonar que el gramàtic era un altre, Antoni de Bofarull. Sortosament, una col·laboradora reusenca ens va trametre les dues imatges.
L’alegria del dia, com ja hem dit, va ser trobar la plaça de Ramon Amigó, ponent en aquell Mestratge de Toponímia de la Universitat de València (1990 i 1991) i vicepresident, durant anys, de la Societat d’Onomàstica.
Davant del mas Iglésias o Iglésies, en una extensa zona ajardinada, voltat per Maria Aurèlia Capmany i Jaume Vidal i Alcover, ben prop de Josep Carner, Carles Riba i Montserrat Roig, hi ha el nom de qui ha tingut cura de tants noms.
Molts reculls toponomàstics de les comarques tarragonines tenen l’autoria i el mestratge de Ramon Amigó. Els topònims de la ciutat i el terme de Reus (1957) en va ser la primera mostra.
http://www.onomastica.cat/ca/en-memoria-de-ramon-amigo-i-angles-19252011